Bu yazımızda
Enstantane nedir?

Sizlere Enstantane’nin teknik açıklamalarını ve genel özelliklerini sunmaya çalışacağız. Bakalım Enstantane nedir ? Ne işe yarar ?

Enstantane Fransızca’da (instantané) bir anlık, ansızın” anlamına gelmektedir. Fotoğrafçılıkta karşılığı ise diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol eden sisteme verilen addır. Yani fotoğraf çekmek için düğmeye (deklanşöre) bastığımızda ışığa duyarlı alanın ışığı aldığı süredir. Perde, shutter, obtüratör, örtücü gibi farklı isimlerle de anılmaktadır.

Fotoğraf makinelerinizde bu mod S veya Tv olarak yer alabilir. Makinenizi enstantane moduna almak için, mod kadranınızı bu ifadelerden birine getirmelisiniz.

Enstantane mod kadranı.

Enstantane mod kadranı.

Kendi adıma, enstantane maceram şelale fotoğrafları ile başladı.Uzun pozlamalar için mutlaka öğrenmeniz gereken bir konu.Sanırım şelale çekimlerini bu yüzden seviyorum.İlk öğrendiğim tekniklerden birisi…

selale

Eskilerden bir fotoğraf 🙂

Bazı fotoğraf makinesi modellerinde bu mekanizma mekanik olarak tasarlanmışken bazı modellerde elektronik olarak kontrol edilen elektromanyetik bir sistem tasarlanmıştır ki bu sistem daha tutarlı zamanlama sağlamaktadır. Bir çok DSLR fotoğraf makinesinde mekanik kontrol sistemi kullanılmaktadır, bununla beraber bir çok basit kompakt(taşınabilir) model fotoğraf makinesinde elektronik enstantane kontrol mekanizması kullanılmaktadır. Ama işlev olarak ikisininde yaptığı iş aynıdır.

Kısaca ifade etmek gerekirse, biz deklanşöre bastığımız anda örtücü, yani perde kalkar ve ışık sensöre iletilir. “Bizim belirlediğimiz süre kadar perde açık kalır ve daha sonra kapanır.” İşte bu zaman dilimi fotoğrafta enstantane olarak adlandırılır.

Tırnak içerisinde koyu olarak yazdığım kısım anahtar cümlemiz. Bunu unutmayalım 🙂 Daha sonra lazım olabilir.

Enstantanede çeşitli hızlar vardır. “30 sn ile başlar 1/8000 e kadar devam eder.”

shutter-speeds-chart

Enstantane Değerleri

1 saniyenin altındaki değerler 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1/8000

1 saniye üzerindekiler ise 2, 4, 8, 15, 30 değerini alır.

Bu değerlerin her bir atlayışı, diyafram ve ISO gibi şartlar aynıyken, iki kat ışık pozlamak demektir.

Enstantane fotoğraf üzerinde konunuzun hareketlilik özelliğini belirler. Eğer hızlı bir konuyu çekmek istiyorsanız hızlı bir enstantane ( 1/125 saniye veya daha azı) kullanarak hareketi dondurabilirsiniz. Farklı bir şekilde, yavaş enstantane kullanarak harekette devamlılık hissi de verebilirsiniz. Bu özellikle akan dere fotoğraflarındaki pürüzsüz dokuyu elde etmenize yardımcı olur.

Enstantane değerlerine bağlı bazı pozlama teknikleri:

Kısa pozlama: 1/125 – 1/8000 arası enstantane değerlerini bu değerlere örnek verebiliriz. Hareketi dondurmak için kullanılabilir. Çok ışığın olduğu durumlarda optik algılayıcıya düşen ışığı azaltmak için hızlı enstantane değeri kullanılabilir.

Özetlemek gerekirse :) Enstantane değerlerinin fotoğrafa etkileri.

Özetlemek gerekirse 🙂 Enstantane değerlerinin fotoğrafa etkileri.

Uzun pozlama: Kaydırma (İng: ‘Panning’) gibi hareketin devamlılığını fotoğrafa yansıtmak için veya ortamda az ışık olduğunda optik algılayıcıya düşen ışığı arttırmak için yavaş enstantane değeri kullanarak çekim yapılabilir.

Düşük enstantane değeri ile çekilmiş, uzun pozlama bir fotoğraf.

Düşük enstantane değeri ile çekilmiş, uzun pozlama bir fotoğraf.

Enstantane Panning

Panning Tekniği- Düşük enstantane değerinde, hareket eden nesne ile beraber kameranın hareket ettirilmesi ile elde edilen bir görüntü.

Bulb Modu: (Türkçe karşılığı sınırsızdır; Kısaltması: B): Enstantane değerinin makinenin izin verdiği en yavaş enstantaneden daha da yavaş olmasını istediğiniz durumlarda makinanın B modunu devreye sokarak istediğiniz kadar uzun pozlama yapabilirsiniz. Kimi modellerin mod tekerinde ‘Bulb’ için ayrı bir konum bulunurken çoğu DSLR modelinde enstantaneyi 30 veya 60 saniyeden bir kademe daha yukarı aldığınızda karşınıza çıkar. Bu şekilde çekim yaparken uzaktan kumanda veya deklanşör kablosu kullanılması yararlı olacaktır çünkü doğrudan deklanşör düğmesini kullanmak makinede titreşime neden olacaktır.Bu tür çekimlerde makineyi sabitlemek ve kablolu veya kablosuz kumanda kullanmak önemlidir.

Yaklaşık 40 dakikalık bir fotoğraf. Bu tarz fotoğraflar için kameranızı bulb moduna almalı ve uzun pozlamalar yapmalısınız. Bu fotoğrafta perdemiz 40 dakika boyunca açık kaldı. Bu süre zarfında yıldızların hareketini kaydetmiş olduk.

Yaklaşık 40 dakikalık bir fotoğraf. Bu tarz fotoğraflar için kameranızı bulb moduna almalı ve uzun pozlamalar yapmalısınız. Bu fotoğrafta perdemiz 40 dakika boyunca açık kaldı. Bu süre zarfında yıldızların hareketini kaydetmiş olduk.

Yıldız fotoğrafımızın açıklamasında bir ayrıntı daha paylaştık. Perdemiz açık kaldığı süre zarfında yalnızca sensör ışık almıyor. Aynı zamanda makinemiz hareketi kaydediyor. Bu da uzun pozlama mantığının yerleşmesi açısından anahtar bir cümle. Enstantane nedir?

Bulb modunda gerçekleştirilmiş, ışıkla boyama tekniği. Zifiri karanlık bir ortamda, telefon ışıklarımızla 4 dakikalık bir süre zarfında aracımızı ışıkla boyuyoruz. İlerleyen zamanlarda detaylı bir anlatım yapabiliriz. Takipte kalın :)

Bulb modunda gerçekleştirilmiş, ışıkla boyama tekniği. Zifiri karanlık bir ortamda, telefon ışıklarımızla yaklaşık 4 dakikalık bir süre zarfında aracımızı ışıkla boyuyoruz. İlerleyen zamanlarda detaylı bir anlatım yapabiliriz. Takipte kalın 🙂

 Makinelerini otomatik modda kullanan kişiler en çok hareketli obje çekimlerinde yanılırlar. Çünkü makine hiçbir zaman çekeceğiniz objenin hızını ve hareketini tahmin edemez bu nedenle de doğru bir enstantane değeri veremez. Çekim yapacağınız zaman hareketi kontrol etmek istiyorsanız kameranızı mutlaka Enstantane Moduna alın.

Kısaca özetlemek gerekirse iki madde için özellikle Enstantane modunu kullanabiliriz.

Düşük ışık koşullarında ve hareketli konularda…

  1. Işık koşulları yetersiz olduğunda, kameramızın sensörüne yeteri kadar ışık girmesi için enstantane modunu kullanıp, düşük enstantane değeri ile bunu gerçekleştirebiliriz.

  2. Fotoğrafımızda uzun pozlamalar yapmak istiyorsak. (Yıldız izlerini kaydetmek istiyorsak, düşük enstantane değeri ile pan tekniğini uygulamak istiyorsak.)

  3. Hızlı konularda hareketi dondurmak istiyorsak. (Spor müsabakaları, yarışlar, dansçılar vb. )

Not: Flaş kullanırken enstantane limitimiz mevcuttur, her istediğimiz enstantane değerini her flaş ile kullanamayız. Her DSLR fotoğraf makinesinin flaşla senkronize bir şekilde çalışabileceği asgari enstantane değeri vardır. Mesela Nikon D90 fotoğraf makinenizin, dahili flaşını kullanılırken 1/200 saniyeden daha hızlı enstantane değerlerine çıkmanıza izin vermez. Harici flaş kullanıyorsanız, kimi flaşların özel bir mod ile daha yüksek enstantane kullanımına izin verdiğini göreceksiniz. Çoğu kullanıcının dahili flaşlarını kullandığını düşünürsek, bu hatırlatmayı yapmayı uygun gördük.

Aynı zamanda düşük enstantane değerlerinde elde çekim yapmamızın zor olduğunu unutmayalım. Fotoğraflarımızda oluşabilecek hareket netsizliği için tripod veya sabit bir araç kullanmanızı öneriyoruz.

Enstantane nedir? Konusu Sona erdi 🙂

Fotoğrafla kalın 🙂 Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle 🙂

Diyafram Nedir ?

Yazar Hakkında

Temmuz 1991 Ordu, Ünye doğumlu. Aslen Sınıf Öğretmenliği mezunu. Fotoğrafçılık ve Bilgisayar meraklısı. Profesyonel bir araştırmacı...

İlgili Yazılar

1 Yorum

Bir Cevap Yazın